Sağlık

Ağzında yemek tutan çocuklarda dişler daha kolay çürüyor

İSTANBUL (İGFA) – Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Barış Karabulut, diş çürüğü oluşumunun, gıda tüketimi ile yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Çürüklerin temel nedeni yetersiz diş fırçalama alışkanlıkları olarak bilinse de esas etken gıdalar olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Karabulut, “Beslenme, bireyin enerji üretimi ve yeni doku oluşumu için alması gereken maddelerin bütününü ifade ederken, diyet ise kişinin gün boyu tükettiği tüm gıdaların toplamıdır. Diyet ve beslenme arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Gıdaların fiziksel ve kimyasal yapıları, tüketim zamanları, sıklıkları ve ağızda kalma süreleri diş sağlığı açısından son derece önemlidir.” diye konuştu.

Özellikle çocuklarda bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Barış Karabulut, “Çocukların gün boyunca alabilecekleri gıdaların belirli saatlerde tüketilmesi önemlidir. Annenin hamilelik döneminde yeterli gıdaları alması, çocuğun diş gelişimi için son derece önemlidir.” dedi.

“Diş çürüğü ile ilgili yaygın yanlış inanışlardan biri, çürüğün genetik yani kalıtımsal olduğudur.” diyen Doç. Dr. Barış Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalıtımsal olan faktörler tükürük yapısı, diş büyüklüğü, diş eksikliği ve fazlalığı gibi oluşumlardır. Çürük, kalıtımsal bir hastalık değildir. Çürük, ağızda bulunan gıdaların mikroorganizmalar tarafından asitle parçalanmasıyla diş yapısından mineral çözünmesi sonucunda oluşur. Dolayısıyla, çürük önlenebilir bir hastalıktır. Annenin hamileliği boyunca yeterli vitamin, mineral ve protein alması, çocuğun diş yapısının daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu süreçte annenin dengeli ve yeterli beslenmesi, çocuğun ilerleyen yaşlarda diş sağlığı açısından önemli bir etkiye sahiptir. Hamilelik süresince yeterli besin alımının yanı sıra, annenin diş sağlığına da özen göstermesi gerekmektedir. Dişler çıktıktan sonra, çocuğun beslenmesi diş çürüğünün oluşup oluşmaması açısından kritik bir faktördür. Çocukların tükettikleri gıdaların türü, sıklığı ve ağızda kalma süreleri, diş çürüğü riskini etkiler. Şekerli ve asitli gıdaların sık tüketimi, diş çürüğü riskini artırırken, sağlıklı ve dengeli beslenme diş sağlığını korur. Bu nedenle, çocukların beslenme alışkanlıklarının doğru yönlendirilmesi ve diş bakımının ihmal edilmemesi gerekmektedir.”

Çocuklarda diş çürümesine neden olan birçok faktör olduğunu ifade eden Doç. Dr. Barış Karabulut, annenin hamilelik döneminde aldığı D vitamini, protein ağırlıklı beslenme, kalsiyum ve fosfat gibi mineraller ile çeşitli vitaminlerin alımının, çocuğun süt dişlerinin sağlığı açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

Çocuğun kalıcı dişlerinin sağlığının ise doğumdan sonraki beslenmesi ile yakından ilişkili olduğunu belirten Doç. Dr. Karabulut, diş sağlığını korumak için öncelikle, ailelerin çocukları beslenme konusunda zorlamamaları gerektiğine vurgu yaptı.

golovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Alkent 2000 Escort
Arap Cami Escort
Esenşehir Escort
Duatepe Escort
Mimar Sinan Escort
Ünalan Escort
Fatih Sultan Mehmet Escort
Bulgurlu Escort
Tatlısu Escort
İstiklal Escort
Sanayi Escort
Çamlık Escort
Dudullu Osb Escort
Çobançeşme Escort
Anadolu Kavağı Escort
İstiklal Escort
Fatih Escort
Alibey Escort
Marmara Escort
Aziz Mahmut Hüdayi Escort
Çayırbaşı Escort
Kılıçlı Escort
Akpınar Escort
Arnavutköy Escort
Gökalp Escort
Hicret Escort
Sultançiftliği Escort
Arnavutköy Escort
Merdivenköy Escort
Yalı Escort
Çakıl Escort
Mehmet Akif Ersoy Escort
Kaleiçi Escort
Veliefendi Escort
Bolluca Escort
Sultaniye Escort
Abdurrahmangazi Escort
Elmalıkent Escort
Tepeören Escort
Gürsel Escort
Aydınlar Escort
Alkent 2000 Escort
Alipaşa Escort
Hürriyet Escort