Ekonomi

Çin, AB ve ABD sıfır karbon teknolojileri yarışında

Ekonomilerin yenilenebilir enerji, akülü elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi temel dekarbonizasyon teknolojilerindeki üretim, dağıtım ve yatırım performanslarını ilk kez karşılaştıran rapor, Avrupa Yeşil Anlaşması, Çin’in 14. Beş Yıllık Planı, Hindistan’ın Enerji Tasarruf Yasası’nı kapsıyor. , Japonya’nın Yeşil Büyümesi. ABD Stratejisi ve son olarak ABD Enflasyonu Azaltma Yasası gibi ulusal planların nasıl endüstriyel büyümenin motoru haline geldiğini gösteriyor.

Rapora göre, tüm ülkeler yeni net sıfır sanayi çağında küresel rekabette kendilerini konumlandırmaya çalışıyor.

Sıfır karbon teknolojilerinde küresel rekabet Çin, AB ve ABD arasında olsa da raporda analiz edilen birçok alanda Çin açıkça önde.

Çin, istihdam ve yatırımın yanı sıra güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve piller için lityum hücreleri konusunda en büyük ilerlemeyi kaydediyor. Ülke, büyüyen net sıfır pazarının yanı sıra dünyanın geri kalanı için kontrol teknolojisi ve tedarik zincirlerinden büyük bir pay almayı hedefliyor.

AB yenilenebilir enerji ve ısı pompalarında güçlü, ABD inovasyonda güçlü

AB geçen yıl toplam elektrik üretiminin yüzde 22’sini rüzgar ve güneş enerjisinden sağladı. Elektrik üretiminde rüzgâr ve güneş enerjisinin en büyük payına sahip olan AB, ısı pompası yatırımı ve kullanımında lider konumdadır.

Çin’in yeşil istihdam, elektrikli araç satışı, rüzgar enerjisi ve yatırımlar açısından en güçlü rakibi AB olurken, araştırma ve geliştirme yatırımları yoluyla inovasyon konusunda en güçlü performansa sahip olan ABD’dir.

ABD, sıfır karbon teknolojilerine yönelik toplam harcamada Çin’le, kişi başına harcamada ise Japonya’yla liderlik için yarışıyor.

ABD, Enflasyonu Azaltma Yasası ile Çin’in liderliğine meydan okurken, bu yasanın yatırımlarda, istihdamda ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payında AB’yi geçmesini sağlaması bekleniyor.

Üç büyük ekonomi 2022’de yenilenebilir enerjiye 856 milyar dolar yatırım yaptı

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde Çin, geçen yıl 538 milyar dolarlık yatırımla bu alanda ilk sırada yer aldı. Çin’i 180 milyar dolarla AB, 138 milyar dolarla ABD takip etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payına bakıldığında bu oran 2022 yılında AB’de yüzde 22, ABD’de yüzde 15, Çin’de ise yüzde 14 olarak gerçekleşti.

2021 yılı itibarıyla Çin’de yenilenebilir enerji sektöründe istihdam 5,3 milyon olarak hesaplanırken, AB ve ABD’de bu sektörde istihdam edilen kişi sayısı sırasıyla 1,3 milyon ve 900 bin olarak hesaplandı.

Geçen yıl Çin’deki tüm araç satışlarının yüzde 25’ini elektrikli araçlar oluşturdu. Bu oran AB’de yüzde 23, ABD’de ise yüzde 8 oldu. Elektrikli araçların toplam satışlar içindeki payının bu yıl Çin’de yüzde 29’a, AB’de yüzde 26’ya, ABD’de ise yaklaşık yüzde 10’a ulaşması bekleniyor.

ABD’nin inovasyondaki en güçlü rakibi Japonya

Japonya, inovasyon alanında ABD’nin en güçlü rakibi olarak öne çıkıyor. Japonya, en büyük elektrikli araç ve hibrit araç filosuna sahip ülkedir.

Japonya’nın, kömürden vazgeçmenin yanı sıra elektrik dönüşümüne tam olarak bağlı kalması ve ısıtma ve soğutma için ısı pompalarının kullanımına yönelik daha güçlü teşvikler uygulaması halinde rekabet gücünü artırabileceği öne sürülüyor. Ancak Japonya, zayıf politikaları nedeniyle şu anda potansiyelini tam olarak kullanamıyor.

Küresel net sıfır emisyon teknolojilerinde tedarik zincirinde güçlü bir konum arayan Hindistan’ın, farklı zorluklarla karşı karşıya kalsa da daha fazla mali destek alarak bu zorlukları aşabileceği öngörülüyor.

Elektrik üretiminde güneş ve rüzgarın payını 2017 yılına göre yaklaşık iki katına çıkaran Hindistan, ek yatırımlarla diğer alanlarda da net sıfır kalkınmanın başarılı bir örneğini ortaya koyma potansiyeline sahip.

“Sıfır karbon ekonomisine geçişte treni kaçıran ülkeler endüstriyel kalkınmanın gerisinde kalacak.”

Stratejik Perspektifler İcra Direktörü Linda Kalcher, rapora ilişkin değerlendirmesinde, sıfır karbon teknolojilerine dayalı yeni bir sanayi çağının ortaya çıktığını kaydetti.

Çin, AB ve ABD’nin büyüyen küresel pazarlardan en büyük payı kapmak ve yurt içi taleplerinin arzını garanti altına almak için yarıştığını belirten Kalcher, şu ifadeleri kullandı:

“Liderlik yaptığınız veya geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğunuz bir dünyada, sıfır karbon teknolojileri üretmek endüstriyel büyüme, yenilikçilik ve rekabet gücü için bir ön koşul haline geliyor. Sıfır karbon teknolojileri, bazılarının düşündüğünden daha hızlı bir şekilde fosil yakıtların yerini alma potansiyeline sahip.”

Stratejik Perspektifler Direktörü Neil Makaroff ayrıca Çin’in endüstriyel liderliğinin büyüme ve istihdam yaratmada başarılı olduğunu kanıtladığını ve ABD’yi Enflasyon Azaltma Yasasını başlatmaya teşvik ettiğini belirtti.

Net sıfır emisyonlu ekonomiye geçişte treni kaçıran ülkelerin büyük olasılıkla endüstriyel kalkınmada geride kalacaklarını ve yüksek maliyetli gaz, petrol ve kömüre bağımlı olmaya devam edeceklerini anlatan Makaroff, şunları söyledi:

“Hedeflenen finansal temel veya yeni ekonomik ortaklıklar, tüm ülkelerin teknoloji yarışına katılabilmelerini ve adil bir enerji geçişini sağlayabilmeleri açısından çok önemli. Avrupa, yenilenebilir enerji kaynaklarını, ısı pompalarını ve elektrikli araçları hızla genişletirken, rehavete kapılmamalı. Avrupa, net sıfıra doğru küresel yarıştaki konumunu korumak için Yeşildir “Uzlaşmayı büyük bir yeniden sanayileşme planına dönüştürmenin zamanı geldi. Güneş panelleri, piller ve ısı pompaları için fabrikalar kurmak, yalnızca Avrupa’nın net sıfıra geçişini güvence altına almakla kalmayacak, aynı zamanda kaliteli istihdam da yaratacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu