Baraj kapaklarının kapanmasıyla birlikte gövdede biriken su seviyesi 2 ayda 74 metreye ulaştı.
Artvin’de görev yapan basın mensupları, valilik teşkilatında Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerini gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve ilçenin bağlı olduğu yeni yerleşim yeri, Sular altında kalacak olan, taşınarak, basın mensuplarına tanıtıldı.
Baraj kapaklarının kapanmasıyla birlikte gövdede biriken su seviyesi 2 ayda 74 metreye ulaştı.
İlçede yoğun çalışmalar devam ederken, Artvin Valiliği düzenlemesiyle kentte görev yapan basın mensupları ilçeyi ziyaret etti.
İlk olarak yeni yerleşim yerini ziyaret eden basın mensupları, yetkililerden bilgi aldıktan sonra Yusufeli Barajı’nı ziyaret etti.
Yusufeli yeni ilçe merkezi ve Yusufeli Barajı’nı ziyaret eden gazetecilerle görüşmeye gelen Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yeri hakkında bilgi verdi.
Barajın çok zor bir coğrafyada, ağır çalışma şartlarında inşa edildiğini anlatan Doruk, “Barajın gövdesi çok etkileyici ama daha da etkileyici olan oradaki inşaat organizasyonu ve mühendislik teknikleri. Yusufeli Barajı bölgenin alt yapı şaheseri. Yüzyıl Türkiye’si ile gurur duyuyoruz.”
Proje kapsamında bölgede 34 milyar liralık yatırım yapıldığını kaydeden Vali Doruk, “Yalnızca barajın yapılmasıyla proje tamamlanmış olmuyor. Yusufeli Barajı ve HES projesinin yapılması değil. baraj ve elektromekanik tesisler İl merkezi dahil 19 köy barajdan etkileniyor 19 köyden 7’si farklı lokasyonda.İnşa ediyoruz.Tabii ilçe merkezini taşıyoruz.Yeni ilçe merkezi oldu. eski ilçe merkezinin hemen yukarısında diyebileceğimiz Yansıtıcılar bölgesinde kurulmuştur” dedi.
Yeni ilçe merkezinin eski ilçe merkezinin iki katı büyüklüğünde bir alana kurulduğunu anlatan Doruk, “Yeni Yusufeli 150 hektarlık bir alana kuruldu. Eski ilçe 74 hektardı. yeni ilçe merkezinin kurulduğu yer dağlık ve kayalık olduğu için buraya ilçe.çok emek verildi.Çağdaş bir mahalle yapılarak vatandaşlarımıza ferah,geniş ve keyifli yaşam alanları oluşturuldu ve vatandaşlarımız burada yaşamaya başladı. Taşınma çok meşakkatli bir süreç olmasına rağmen mükemmele yakın bir süreç geçirdik.Önce kamu kurumlarını sonra okulları,sağlık kurumlarını taşıdık.Aynı zamanda vatandaşlarımız da taşındı.İşyerleri taşındı.Şu anda vatandaşlarımızın yüzde 100’e yakını İstanbul’da. konutlar buraya taşındı.işyerlerinin taşınmasında yüzde 80 bulduk.bir buçuk ay sonra artık eski ilçe merkezini konuşmayacağız sanırım.şu anda sadece taşınmakla kalmadık. o endüstri. Aslında yeni ilçe merkezinde sanayimiz burada hakkı olmayan vatandaşlarımıza yeni işyerleri yapıyoruz. Onlar da bittiğinde tüm sektörü tek seferde taşıyacağız” dedi.
Yusufeli halkının bu süreçte istisnai sitemlerin dışında devlete ciddi destek verdiğini anlatan Vali Doruk, “Biz bu temeli hissettik. Cumhurbaşkanımız ilçe için hiçbir şey ayırmadı. Burada istisnai temeller atıldı. Yusufeli Türkiye’nindir. en büyük iskan projesi böyleyse devletin tepesinden aşağıya doğru bir hassasiyet var biz aldığımız bu güçle inisiyatif aldık ve yeni Yusufeli’ni en keyifli şekilde inşa ederek şekillendirdik, dedi. – ARTVİN